ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οπαδικοί «στρατοί» και Αριστερά: Μια δύσκολη σχέση

Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Στις 14 Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ, ο ιστορικός σύνδεσμος της Αθήνας, εξέδωσε μια ανακοίνωση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο ποδόσφαιρο, που έκλεινε με μια δριμύτατη επίθεση κατά της Ένωσης Αστυνομικών. «Γουρούνια της ΠΟΑΣΥ εσείς θα μας πείτε πότε πέρασαν αυτόφωρο ή πότε καταδικάσθηκαν οι δολοφόνοι του Σιδερή Ισιδωρόπουλου, 16 ετών, της Αναστασίας Τσιβίκα, 67 ετών, της Σταματίνας Κανελλοπούλου, 21 ετών, του 26χρονου φοιτητή της Νομικής Ιάκωβου Κουμή, του 45χρονου τσιγγάνου μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του, του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, του 19χρονου Λουκά Γράψα, του 15χρονου μαθητή Δημήτρη Κικέρη, του 28χρονου μουσικού Θοδωρή Γιάκα, του 29χρονου Χριστόφορου Μαρίνου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, 18 ετών, και του Ευάγγελου Γκόρτσα, 21 ετών, του 25χρονου Αριστείδη Νεοφώτιστου;».


Το απόσπασμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απόδειξη ότι ο κοινωνικός και ο αντικαπιταλιστικός λόγος, έστω και πρωτόλειος, δεν είναι ασύμβατος με τους οπαδικούς συνδέσμους ή έστω κάποιους από αυτούς; Ναι, αν δεν συνέβαινε οι παραπάνω εύλογες απορίες να κατατίθενται προς υποστήριξη του Ιβάν Σαββίδη και ως απάντηση στην ΠΟΑΣΥ που είχε ζητήσει τη σύλληψή του. Βεβαίως, αυτό το είδος διπολισμού δεν είναι αποκλειστικότητα των οπαδών του ΠΑΟΚ, που στο παρελθόν έχουν υπερηφανευθεί τόσο για το σπάσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη όσο και για την επίθεση σε συγκέντρωση Πακιστανών που «τους προκάλεσαν» — έχουν με την ίδια θέρμη σηκώσει στην εξέδρα τους τη βουλγάρικη σημαία και το αστέρι της Βεργίνας. Θα τη συναντήσουμε επίσης και αλλού: Ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ, η «Original», συνηθίζει να κρεμά διάφορα αντιφασιστικά πανό, αλλά αυτό διόλου τον εμποδίζει να συνδράμει στα σχέδια του Μελισσανίδη για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και να σφυρίζει αδιάφορα  –στην καλύτερη περίπτωση– στους τραμπουκισμούς αντιφασιστικών κοινωνικών χώρων και αγωνιστών.

Η στάση των οπαδών δεν χρειάζεται να εξωραϊσθεί, είναι όμως εξαιρετικά προβληματικό να αντιμετωπισθεί με μια γενική περιφρόνηση του χώρου. Το ζήτημα δεν λύνεται καν με το να πούμε ότι είναι «απλά μια αντανάκλαση της κοινωνίας», δεδομένου ότι δύο βασικές παράμετροι αλλοιώνουν τον αντικατοπτρισμό: Ο ένας αφορά τη διαβόητη ταύτιση πλατιών λαϊκών στρωμάτων με επιχειρηματικά συμφέροντα και ο άλλος τη συντριπτική, στα όρια του μονοπωλίου, κυριαρχία των ανδρών στις τάξεις των οπαδών.

Υπάρχουν άραγε στοιχεία στα οποία το αντικαπιταλιστικό, ελευθεριακό ή αριστερό κίνημα μπορεί να συνδεθεί με αυτό το λαϊκό στοιχείο; Αναμφίβολα. Ωστόσο, το ζήτημα άπτεται της συνολικότερης δυσκολίας επικοινωνίας με είδη λαϊκής έκφρασης που μας είναι ακατανόητα — και τελικά με την κίνηση της κοινωνίας έξω από τα τείχη μας.

prin.gr 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ENA KI ENA news Αττική

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video