ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Από τη δημόσια στην εταιρική διαπλοκή

της Ματίνας Παπαχρηστούδη

Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ φαίνεται πως εγκαθιδρύεται και στη χώρα μας η διαπλοκή των εταιρικών κεφαλαίων με σκοτεινή προέλευση και αόρατη δύναμη σε εξωχώριες εξουσίες. Η παραδοσιακή διαπλοκή μεταξύ των τριών πόλων –πολιτικής, οικονομίας (κυρίως το δημόσιο κεφάλαιο) και μίντια– έχει πλέον σπάσει, με όχημα τις αλλαγές στο τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτό, ακριβώς, το διάστημα κορυφώνονται και οι καίριες ανακατατάξεις στο ιδιοκτησιακό των ΜΜΕ, με τους νέους μιντιάρχες να ηγούνται δυο πολιτικών στρατοπέδων.


Τι έχει συμβεί μέσα σε δυο μήνες; Ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας, κύριοι εκφραστές της παραδοσιακής διαπλοκής από το ’80 και εντεύθεν, εξαφανίστηκαν από τον οικονομικό χάρτη με μηδαμινές προσωπικές απώλειες. Στη θέση τους ολοκληρώνουν την κυριαρχία τους δυο νέοι επιχειρηματίες, οι Μαρινάκης και Σαββίδης αντίστοιχα. Στον πρώτο δόθηκαν από τις τράπεζες –με εργαλείο το νόμο Δένδια που ουδέποτε κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– τα κερδοφόρα (πολιτικά) κομμάτια του ΔΟΛ (Νέα, Βήμα, ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα FM, πρακτορείο διανομής Άργος), καθώς και μεγάλο μερίδιο στο Mega. Στον δε Σαββίδη, οι τράπεζες έδωσαν το Έθνος και την Ημερησία, ενώ ο επιχειρηματίας αγόρασε από τον Φ. Βρυώνη με το σκοτεινό επιχειρηματικό παρελθόν, το κανάλι του Ε-TV (ο οποίος το είχε αγοράσει από το ΚΚΕ…), ενώ έχει αποκτήσει απευθείας από τον Μπόμπολα μερίδιο στο Mega.

Το χαρακτηριστικό και των δυο νέων μιντιαρχών είναι πως έχουν κεφάλαια εκτός χώρας. Διαβάζοντας με προσοχή τις εκατέρωθεν καταγγελίες, μπορεί να διακρίνουμε πως και οι δυο ελέγχονται ποικιλοτρόπως έως και από τη δικαιοσύνη για τις οικονομικές δοσοληψίες τους (ο Σαββίδης για εισαγωγή τσιγάρων, ο Μαρινάκης για υπόθεση στημένων, ΝΟΟR 1 κ.λ.π). Δεν ξεχνάμε, επίσης, πως πριν ακριβώς ένα χρόνο, ο Μαρινάκης εμφανιζόταν και δημοσίως στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ως «ελπιδοφόρος» επενδυτής στο χώρο των μίντια! Σήμερα ηγείται της νεοδημοκρατικής επίθεσης στο Μαξίμου…

Με τη συμμαχία Σαββίδη-Μάρη για τις εφημερίδες του πρώην συγκροτήματος Μπόμπολα, διαμορφώνεται το αντίπαλο, στον Μαρινάκη και τη ΝΔ, συγκρότημα προπαγάνδας και χειραγώγησης. Ο Μάρης, ο οποίος φιλοδοξεί να ηγηθεί των εξελίξεων στα ΜΜΕ με νέους όρους, με τη διαμεσολάβηση δημοσιογραφικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά τα κεφάλαια που είναι αναγκαία για την επέκτασή του. Το μόνο ανοικτό προς επίλυση τους επόμενους μήνες είναι η τύχη του Mega. Για το αν τελικά θα επανέλθει το κανάλι, ο αγώνας ανάμεσα στους νέους μετόχους με διαιτητή τον Βαρδινογιάννη (ο οποίος ωστόσο έχει και δεύτερο κανάλι, το Star), θα είναι μάλλον μακρύς. Όλες οι εξελίξεις στα μίντια, πάντως, μας παραπέμπουν στις περιγραφές ευρωπαίων συγγραφέων για το πώς η οικονομία των χωρών της Ευρώπης έχει παραδοθεί στα κεφάλαια της μαφίας «που έχουν βαλθεί να αγοράσουν τα πάντα…».

πηγή: prin.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ENA KI ENA news Αττική

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video